Lososa s červenými kroupy jsem vařila již několikrát a vždy měl úspěch.
1 porce tohoto pokrmu obsahuje dostatek kvalitních bílkovin a tuků z lososa (včetně omega 3 nenasycených mastných kyselin). Červená řepa, kroupy a výtečný salát z fenyklu a jablek doplní sacharidy, potřebné vitamíny, minerální látky a vlákninu.
Na 2 porce budete potřebovat:
-
200 g pečené nebo vařené červené řepy
-
300 ml vývaru (zeleninového či kuřecího) nebo vody
-
100 g krup
-
1 čerstvý fenykl
-
1 jablko
-
1 citrón nebo limetku
-
pár snítek čerstvého tymiánu
-
extra panenský olivový olej
-
mořská sůl
-
čerstvě mletý pepř
- Řepu upečeme v troubě. Pečeme ji celou včetně slupky a zabalenou v alobalu při 200°C cca 50 minut do měkka. Po vychladnutí odstraníme slupku a následně z řepy mixérem vytvoříme pyré.
- Kroupy upravíme podle návodu. Ječné kroupy se upravují jinak než špaldové kroupy. Já používám lámanku z krup, která je uvařená za 15 minut. Kroupy po uvaření smícháme s s řepným pyré a dochutím solí a pepřem.
- Troubu předehřejeme na 180°C.
- Lososa potřeme olejem, posypeme čerstvým tymiánem, posolíme a opepříme. Pečeme v troubě cca 8 minut.
- Jablko a fenykl nakrájíme na tenké plátky. Pomůže struhadlo nebo škrabka. Zelené výhonky fenyklu použijeme na ozdobu. Pokapeme šťávou z půlky citronu a promícháme. Salát pokapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť.