Jak poskytuji poradenství ve výživě kojenců?

  1. Individuálně
    Každé dítě je jiné a není možné nastavit stejný režim pro všechny děti a chtít po nich, aby jedli nějaké námi vymyšlené množství jídla. Některé děti sní od počátku bez problému velké množství jídla, jiné jsou v tom opatrnější a obojí přístup je zcela v pořádku.
  2. Pomalu.
    U některých děti, zvláště u těch „jedlíků“, dochází k příliš rychlému nástupu velkého množství příkrmů a současně k omezení kojení tak rychle, že poklesne tvorba mléka a jeho dobrý tok. Některé děti pak mohou reagovat tak, že začnou kojení předčasně odmítat. I tuto situaci je však možné řešit.
  3. Beze strachu a nervozity.
    Podávání jídla kojencům, nebo chcete-li „zavádění příkrmů“, nemusí být tak krkolomnou záležitostí, jak se zdá ze všech komplikovaných tabulek, které k tomuto tématu najdete. Pokud jste z toho nervózní a potřebovali byste jednoduše vysvětlit jak na to, neváhejte se ozvat.
  4. Přirozeně a zdravě.
    Děti by se měly naučit jíst jídla, která běžně zařazuje rodina. Je skvělou příležitostí s příchodem děťátka ozdravět jídelníček celé rodině a zařazovat dostatek ovoce, zeleniny, kvalitních sacharidů a bílkovin. Děti mají rády, když mohou jíst to, co ostatní a obecně lépe pak zařazují nové potraviny, když vidí, že je jí i zbytek rodiny.
  5. Při kojení (pokud možno).
    PŘÍkrmy se pouze PŘIdávají ke kojení a tak to je po celou dobu kojení, tedy ideálně několik let. Mateřské mléko je ještě dlouhé měsíce hlavní potravou děťátka a je velká škoda, když se rychlým zavedením příkrmů množství mléka sníží. Něco kvalitnějšího než vlastní mléko svému dítěti můžete těžko nabídnout.

Rezervace termínu úvodní konzultace.

Poradenství ve výživě starších dětí

Postupuji zde velmi podobně jako v předchozím případě, tedy ryze individuálně. Děti nenutím držet předepsané jídelníčky s přesně daným množstvím jídla. Jako velmi důležité vnímám zachování dobrého vztahu k jídlu i k sobě samotným. Samozřejmě je vždy nutná spolupráce rodiny, ať už jde o problém s nadváhou, podváhou nebo nechutenstvím dítěte.
Starší děti (cca nad 5 let) mohu také měřit na bioimpedančním přístroji InBody, který přesně analyzuje složení těla.

Rezervace termínu úvodní konzultace.